A színek hatása a helyiségekre

 

A színek kifejezőereje önmagukban nem tökéletes, csak más színek társaságában képesek az általuk kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymást. A színek közvetlen hatást gyakorolnak hangulatunkra, a nem megfelelő színkombináció rosszkedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki, de ellenkező esetben dinamizmust, erőt, jókedvet, derűt teremthet.

Egy lakásban a legdominánsabbnak mindig a helyiségek és a szobák színét vehetjük. Ha sötét színeket használunk, azok kicsinyítik, összenyomják a teret, ha világos színeket alkalmazunk, azok pedig tágítják, magasabbá, légiessé varázsolják.

 

Sárga

A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, egyéb kiegészítők) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.

Narancs

A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól az idegesítőig terjed a hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: Minnél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.

Vörös

Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette lévő színektől függően melegséget áraszt, de fojtogató is lehet. Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze. Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörös különleges "szilárd" hatást kölcsönöz a falnak.

Barna

Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza a berendezési tárgyainkat. A barna sárga - narancs - arany - okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz.

Zöld

A hideg és a meleg színek határásn helyezkedik el, a kék és sárga keveréke. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalatai melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.

Kék

Nyugató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás, a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.

Lila

A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő, finom hangsúlyok kifejezésére, más színekkel érvényesül tökéletesen. Lágyabb, pasztelesebb árnyalatait más színekkel kiegészítőként használhatjuk.

Szürke

Viszonylag kellemes szín. A valóban "semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban a színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútorok komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek legjobban.

Képek: Pinterest

Szöveg: Lakber vizsgaanyagom